Wedstrijdgroep

Binnen Judovereniging Nintai is er naast judo voor recreanten ook een groeiende groep actief met de wedstrijdsport. Speciaal voor hen die ook de wedstrijdsport willen beoefenen biedt judovereniging Nintai daarom naast reguliere judolessen ook wedstrijd trainingen aan.

Judoka's die deelnemen aan deze training worden intensiever en competitiever getraind door meer focus op wedstrijden, dit betekent het behandelen van aspecten als balansverstoring, pakking, timing en strategie. Voor velen betekent dit al een echte uitdaging, op zowel fysiek als mentaal vlak waar je veel van leert.

Het uitgangspunt van de wedstrijdtrainingen is om het plezier in judo te vergroten, judoka's te motiveren en deel te laten nemen aan wedstrijden.

Uiteraard wordt er door deze groep judoka's variërend van 4 tot 21 jaar ook regelmatig deelgenomen aan judo wedstrijden, allen op hun eigen niveau waarbij men regelmatig met podiumprijzen terugkomt. Tijdens de wedstrijden worden de judoka's uiteraard begeleid door hun trainer en coach.

Voor de wedstrijdjudoka's worden er jaarlijks diverse activiteiten georganiseerd zoals judokamp, conditie –en kracht training op stand, trainingsstage, gecombineerde trainingen met andere verenigingen, vakantietrainingen etc.

Ouders en diverse vrijwilligers vormen een belangrijke rol binnen de wedstrijdgroep, zonder hen is het niet mogelijk deze activiteiten te ontplooien.

Binnen de wedstrijdgroep krijgen tevens de jonge talentvolle judoka's de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen naar een hoger niveau. Er wordt uitgebreid getraind op wedstrijd gerelateerde technieken, maar ook conditionele en (lichte) kracht trainingen vormen hier onderdeel van.

 Tevens wordt er ook veel aandacht besteed aan het team verband. Ondanks dat de wedstrijden individueel zijn is er geen goede ontwikkeling mogelijk indien er niet wordt samengewerkt.

Hoe kun je deelnemen aan een officiële JBN judowedstrijd en hoe verloopt een wedstrijddag?

Zorg dat je allereerst lid bent van de Judo Bond Nederland. Dit kun je doen door dit aan te geven bij je trainer.

Via je trainer ontvang je regelmatig wedstrijd inschrijfbriefjes. Op dit inschrijfbriefje vul je je gegevens in, samen met het inschrijfgeld doe je dit in een envelop welke je in de brievenbus naast de mat deponeert.

Vervolgens zal je ingeschreven worden in de juist leeftijdscategorie en gewicht.

Een week voor de wedstrijd ontvang je de weegtijden van je wedstrijd via je trainer, ook kun je deze zelf terugvinden door in te loggen op www.mijnjbn.nl

Op de wedstrijddag zelf zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent om jezelf om te kleden in judopak (we komen niet in judopak naar een wedstrijd) en haal jede weegkaart op bij je trainer of coach. Met deze weegkaart ga je naar de weging waar wordt gecontroleerd of het gewicht waarop je was ingeschreven nog correctis. Indien je te zwaar of lichter bent dan in de categorie waar je voor op was gegeven wordt je meestal overgeschreven.

Na de weging kun je met je trainer en coach de zaal betreden. Hier verzorgen zij een warm-up zodat je gereed bent voor je eerste wedstrijd. Je wordt omgeroepen of krijgt je mat nummer te zien op je weegkaart. Je kaart geef je af bij de medewerkers die aan desbetreffende mat zitten, waarna je plaats kunt nemen op de bank ernaast.

Nu begint het spannende wachten! Je wordt omgeroepen, krijgt een wit of rood gekleurde band om en je eerste wedstrijd kan beginnen!

De wedstrijden van jongere kinderen vinden plaats middels een "poule systeem", dit betekent dat alle kinderen 1 keer tegen elkaar judoën, waarna de punten worden opgeteld en de podiumplaatsen bekend worden. De wat oudere judoka's en zeker bij grotere toernooien wordt ingedeeld volgens een "afval systeem". Het afval systeem  is een systeem waar afvallen centraal staat. Enkel de winnaars gaan een ronde verder. De afvallers krijgen nog wel een herkansing in de herkansingsronde, maar ook deze ronde werkt met een afvalsysteem. Verlies je dus 2 wedstrijden achter elkaar dan is jouw wedstrijd dag helaas voorbij.

Ben je geïnteresseerd geworden in de wedstrijdtraining of om deel te nemen aan een officieel JBN toernooi, neem dan contact op met je trainer, die samen met jou en je ouders de mogelijkheden bespreekt.