Banden bij judo

De band die een judoka draagt dient om de judogi dicht te houden. Naast dat doel kun je aan de band zien hoe gevorderd een judoka is. Hieronder vind je informatie over de gradatie.

De opbouw

Er bestaan op de judoladder 16 gradaties voordat je helemaal boven aan bent. Bij de klassen (kyu) wordt er van boven naar beneden geteld. Zo begin je met de zesde kyu (witte band), dan de vijfde kyu (gele band), de vierde kyu (oranje band), de derde kyu (groene band), de tweede kyu (blauwe band) en ten slotte de eerste kyu (bruine band). Bij de graden daarentegen wordt er van beneden naar boven geteld: als je slaagt voor je zwarte band ben je ook meteen eerste dan, hierop volgt de tweede dan, de derde dan, enzovoort. De hoogste dan-graad die je kunt halen, is de tiende dan, Jigoro Kano zelf kreeg na zijn dood de twaalfde dan. Deze graad is echter alleen voor Kano en is dan ook meer symbolisch bedoeld. In Japan wordt er een iets ander systeem gehanteerd.
Tussen elke klasse en graad bestaat er bij ons een zogenaamde wachttijd. Dat is de tijd die minimaal nodig is voor je examen mag doen voor de volgende gradatie. Een judo-examen bestaat uit een competitiegedeelte en een techniekgedeelte. Het onderdeel techniek is dan weer verdeeld in techniek (werptechnieken en controletechnieken) en kata (samen met je partner een principe van het judo laten zien op een voorgeschreven wijze).
Voor de judoka’s tot 12 jaar bestaan er nog wat tussenstapjes in de vorm van slippen. De bruine band is de hoogste gradatie in de klassenindeling. De zwarte band daarentegen is de laagste graad bij de dan-graden. Tot en met de derde dan behoor je bij de dan-indeling tot de beginnende graden. Een vierde dan is een gevorderde judoka en een vijfde dan een vergevorderde judoka. De zesde dan is uiteindelijk de meestertitel. Deze judoka’s mogen een rood wit geblokte band dragen (of gewoon de zwarte band). De negende en tiende dan tenslotte zijn maar voor heel weinig judoka’s weggelegd. Jigoro Kano heeft de twaalfde dan, omdat hij het judo heeft uitgevonden.

De beoordeling

De witte tot en met de bruine band kun je bij je eigen club of school halen. Daarna voor het behalen van de zwarte band, moet je voor een examencommissie verschijnen in je district. De examencommissie bestaat meestal uit vierde en vijfde dan-graden en zij hebben de taak om te beoordelen of je voldoet aan de eisen, die voor die graad gesteld zijn.

Het Gokyo-systeem
Jigoro Kano gebruikte een bepaalde methode. Hij noemde die methode: gokyo (betekent de verdeling van een aantal technieken in vijf groepen van ieder acht werptechnieken, gerangschikt op een bepaalde manier. In 1895 had hij de gokyo in ruwe vorm samengesteld en pas in 1920 presenteerde hij de gokyo, zoals hij er nu uitziet. Kano gebruikte de volgende principes bij het samenstellen van zijn gokyo:

  1. elke techniek in een kyo legt de basis voor een volgende techniek;
  2. de technieken zijn opklimmend in moeilijkheid.

Kano stelde zijn gokyo samen, dat het mogelijk is een verbinding te maken met de volgende techniek.

In de gokyo zijn de volgende werptechnieken opgenomen:

 

1e kyo
de-ashi-barai
hiza-guruma
sasae-tsurikomi-ashi
uki-goshi
o-soto-gari
o-goshi
o-uchi-gari
seoi-nage
2e kyo
ko-soto-gari
ko-uchi-gari
koshi-guruma
tsurikomi-goshi
okuri-ashi-harai
tai-otoshi
harai-goshi
uchi-mata
3e Kyo
ko-soto-gake
tsuri-goshi
yoko-otoshi
ashi-guruma
hane-goshi
harai-tsurikomi-ashi
tomoe-nage
kata-guruma
4e kyo
sumi-gaeshi
tani-otoshi
hane-makikomi
sukui-nage
utsuri-goshi
o-guruma
soto-makikom
i uki-otoshi
5e kyo
o-soto-guruma
uki-waza
yoko-wakare
yoko-guruma
ushiro-goshi
ura-nage
sumi-otoshi
yoko-gake


Vaardigheidseisen voor de kyu graden

De vaardigheidseisen voor de kyu graden verschillen per club/school.

Geel
5e kyu
Oranje
4e kyu
Groen
3e kyu
Blauw
2e kyu
Bruin
1e kyu
Beenworpen
4
5
6
7
8
Heupworpen
2
3
4
5
6
Schouderworpen
1
1
2
3
3
Offerworpen
2
3
4
Houdgrepen
5
7
8
9
10
Kanteltechnieken
2
3
4
5
5
Passeertechnieken
1
2
3
3
4
Bevrijdingen
1
2
3
4
5
Verwurgingen
1
2
3
4
5
Armklemmen
1
3
4
5
7