Kosten verbouwing Julianamavo Raamsdonksveer lopen fors op: ‘Dit worden hele dure judomatten’

RAAMSDONKSVEER – De verbouwing van oude Julianamavo in Raamsdonksveer tot dojo voor judovereniging Nintai gaat fors meer kosten dan verwacht. Mede vanwege asbestsanering en duurzaamheidsmaatregelen heeft de gemeente Geertruidenberg ruim 150.000 euro extra nodig ten opzichte van het oorspronkelijke bedrag van zo’n 190.000 euro. 

Niet alleen Nintai maar ook de voedselbank en de jeu-de-boulesvereniging gaan gebruikmaken van de voormalige school aan de Meidoornstraat. De extra kosten stuiten op politieke weerstand. “Dit worden hele dure judomatten, het zijn judomatten van goud”, constateert Eric van Oosterhout (GroenLinks).

Bovenstaande artikel heeft ruimaandacht gekregen in de diverse media; m.n. dhr. Kok van de VVD en Dhr. van Oosterhout waren erg kritisch zelf sceptisch over de plannen van judovereniging Nintai.

De gemeenteraad was is al in een eerder stadium akkoord gegaan om judovereniging Nintai de voormalige Juliana mavo aan de Meidoornstraat in Raamsdonksveer beschikbaar te stellen als sportaccommodatie en heeft voor de verbouwing een krediet beschikbaar gesteld van 194.000 euro. Echter gaande het traject heeft de gemeente zelf werkzaamheden ingebracht die de totale project kosten doen stijgen naar 340.000 euro.

Door de hoge kosten zijn weer stemmen opgegaan om judovereniging Nintai dan maar naar een sporthal te verbannen, op zich zelf geen slecht idee, is het niet dat we om onze sport te kunnen uitoefenen ca. 150 m2 aan matten nodig hebben om te kunnen sporten. In een sporthal moeten de matten na elke activiteit direct weer opgeruimd worden. Bij judovereniging Nintai sporten we 5 dagen in de week alles bij elkaar zo’n 25 uur in de week. Dit betekent dat we wel heel veel matten moeten sjouwen, om u een idee te geven wat dit betekent: 1 mat weegt ca. 10 kg dus 150 matten tezamen wegen dan 1500 kg keer 2 leggen en opruimen dat is nog een keer 1500 kg bij elkaar dus 3 ton per dag aan matten sjouwen en dit keer 5 dagen in de week dit is dus 15 ton aan matten sjouwen. Zoals het rekensommetje laat zien is dit onbegonnen werk, om deze redenen hebben judoverenigingen vrijwel altijd ’n eigen judo accommodatie.

Donderdag 30 november om 19.30 uur wil ik de gemeenteraad toe spreken, om nogmaals uit te leggen waarom judovereniging Nintai een eigen accommodatie moet hebben.

Natuurlijk heb ik ook u nodig om judovereniging Nintai en mij hierin te steunen, daarom vraag ik u om met zoveel mogelijk mensen naar de raad toe te komen, kinderen, junior, senior leden en ouders en laat ons niet in de kou staan, kom zoveel mogelijk herkenbaar als Nintai lid naar de vergadering met judopakken aan en steun ons, het helpt altijd dus doen!!

Henny Bisschop

Voorzitter Judovereniging Nintai