Sven Tuerlings zilver op Zuid-Nederlandse kampioenschappen

In alle vroegte vertrok judovereniging NINTAI op 22 oktober 2016 met 6 judoka’s naar de Zuid-Nederlandse kampioenschappen in Gilze.

Stan Verduijn stond een half uur voor de weging al buiten op coach Lotte en Lars te wachten. Zijn eerste partij verloor hij terecht met een ippon (vol punt). De tegenstander was iets te sterk. De tweede partij stond hij zelfverzekerd op de tatami (judomat) en won deze door eerst een wazari te scoren gevolgd met een houdgreep. Zijn derde partij begon hij heel sterk. Stan probeerde verschillende worpen in te zetten. Zijn laatste partij heeft hij net verloren.

Lars van Dun deed vandaag voor het eerst mee aan een echt JBN toernooi. Zijn eerste partij was hij heel netjes aan het judoën. Hij zette verschillende worpen in en bleef gaan voor de winst. Op het laatst maakte de tegenstander een worp waardoor hij hem verloor. Tussen zijn eerste en tweede partij zat weer enorm veel wachttijd waardoor Lars bijna in slaap viel. Toen hij werd opgeroepen schoot hij wakker en was hij meteen weer geconcentreerd. Lars begon weer net zo sterk als de eerste partij. Echter was deze tegenstander een maatje te groot. Coach Lotte en Lars stonden met open mond naar hem te kijken hoe hij zich staande hield op dit toernooi.

Raïssa van Bragt kwam binnen met een glimlach op haar gezicht. Echter toen ze de tatami bij de eerste wedstrijd betrad veranderde ze in een tijger. Raïssa heeft voor de wedstrijd goed geluisterd naar de tips van de coach en gaf meteen vol gas. De eerste wedstrijd werd gewonnen! Haar tweede partij stond ze met een wazari achter. Hierna maakte Raïssa volgens de scheidsrechter en de coach een Wazari. De 3 scheidsrechters op de mat dachten hier duidelijk anders over en vonden het een overnamen. Nog een wazari tegen (ippon). Raïssa kwam terecht erg teleurgesteld van de mat af en snapte er niks van. Snel de tranen weg want de derde partij stond alweer te wachten. Het vechtersmentaliteit kwam weer snel naar boven. En Raïssa stond gelijk met een Wazari. De laatste paar seconden maakte de tegenstander nog een yugo. Hierdoor verloor Raïssa van de persoon die uiteindelijk op de derde plek is gekomen. Raïssa bleef netjes bij haar clubgenootjes kijken en er kwam zo nu en dan weer een kleine lach op haar gezicht.

Quinte Deckers zat in dezelfde poule als Raïssa. De eerste partij was erg spannend. Quinte begon erg fel en probeerde veel in te zetten. Door het vele inzetten heeft ze deze partij op scheidsrechters beslissing gewonnen. Haar tweede partij begon Quinte erg sterk. Ze werkte er hard voor om de partij tot zich te trekken. Helaas kwam ze in een houdgreep terecht die erg strak zat en verloor haar tweede partij. In de derde partij was Quinte ingekakt door het lange wachten. Ze heeft deze partij goed geluisterd naar de coach maar verloor hem.

Nola Lior had iets teveel kilo’s opgegeven waardoor we als eerste moesten regelen dat ze een gewichtsklasse lager ingedeeld kon worden. Gelukkig was de organisatie van de indelingen soepel en mocht ze judoën in de -28 kg. In de eerste partij had Nola er vol gas op en won deze met een schitterende o-goshi (heupworp) gevolgd door een houdgreep. In de tweede en derde partij liet ze zichzelf verrassen en verloor deze beide met vol ippon.
Als klap op de vuurpijl mocht Sven Tuerlings zijn kunsten laten zien. Coach Lotte heeft nog nooit zo hard iemand geknuffeld van blijdschap. Sven was erg zelfverzekerd en kon zijn zenuwen goed in bedwang houden. Zijn eerste partij won hij met een houdgreep. In zijn tweede partij maakte hij een o-goshi (heupworp) die een wazari opleverde. Deze worp werd gevolgd door een houdgreep. In de derde partij kwam de coach net aangerend om hem te coachen maar dit was nergens voor nodig. Binnen 10 seconden won Sven deze partij met een vol ippon. Zijn laatste partij was de finale. Sven was al zo enorm trots op zichzelf maar ging voor goud. Hij begon heel netjes met judoën. De tegenstander maakte een worp die een yugo opleverde. Sven zijn gezicht vertrok even in teleurstelling maar met nog een paar seconden op de klok wist hij dat het nu moest gebeuren. Sven bleef knokken tot de laatste seconden. Jammer genoeg kon hij niet meer tot een scoren komen. Een welverdiende tweede plaats voor Sven!

Ondertussen waren de iets oudere judoka’s al aan het wegen.

Danique de Beus kwam met enige stress de zaal binnen. Ze was zo zenuwachtig dat haar vader terug naar huis moest om het judopak op te halen dat ze vergeten was. Gelukkig kon moeders er wel om lachen. De eerste partij begon Danique sterk. Ze paste de techniek van de vrijdagen goed toe. Haar eerste tegenstander was iets te sterk en Danique verloor deze met een vol ippon. Een paar tranen en weer doorgaan. In de tweede partij begon Danique weer erg fanatiek. De tegenstander scoorde een yugo. Danique kwam niet echt toe aan het inzetten van een worp en verloor deze jammer genoeg met een yugo.

Owen van Dongen zat als enige in een poulesysteem van NINTAI. De rest zat in een afvalsysteem. In zijn eerste wedstrijd heeft hij alles gegeven wat in zich zat. Je zag aan de tegenstander dat hij het zwaar had met Owen. Jammer genoeg verloor Owen deze partij. In de tweede en derde partij begon Owen goed. Echter waren deze tegenstanders nog een maatje te groot.

Daan Cheizoo liet coach Lars in het begon flink schrikken. Met knikkende knieën en een hartslag die je door zijn keel zag ging hij zijn eerste wedstrijd in. Deze verloor Daan met een vol ippon. Dit keer had Daan dextro snoepjes bij die flink geholpen hebben. Natuurlijk kon hij zijn coaches niet overslaan met een snoepje en deze stonden ook weer op scherp. Zijn tweede partij was hij niet zenuwachtig en maakte een mooie o-goshi waar hij een wazari voor verdiende. Gevolgd door een houdgreep. Zijn eerste punten waren binnen. Weer een dextro snoepje en door naar de volgende partij. Vooraf hebben de coaches hem uitgelegd hoe je meer heupcontact kon maken en dit paste hij in zijn derde partij meteen toe. Zelfs Daan stond versteld van zijn kunsten in deze partij. Ook deze partij werd gewonnen. Zijn laatste partij was voor de derde plek. Nog een laatste dextro snoepje en gaan! Hij begon de partij erg sterk. Echter was deze tegenstander iets te pittig. Daan verloor de partij met 2x wazari.

Chloë Deckers begon net als Daan erg zenuwachtig. Haar eerste partij verloor ze met een houdgreep. Deze partij was tegen een judomaatje van de hajime toernooitjes. In haar tweede partij moest ze weer tegen een hajime maatje. Deze partij was Chloë niet meer zenuwachtig en won deze met een vol ippon. Haar derde partij was voor een plek op het podium. Chloë begon heel netjes met judoën en stond op voorsprong. Even lette ze niet op en liep zo in de armen van de tegenstander. Een vol ippon scoren tegen.

Coach Lotte en Lars kijken terug op een zeer geslaagd toernooi. Jullie hebben ons allemaal best een beetje verrast door het harde werken en jullie goed inzet. Zoals je ziet word het beloond met hier een daar een winst partij en zelfs een mooie zilveren medaille.

Coach Lars was er vandaag voor de eerste keer bij en zowel coach Lotte als de kinderen vonden dit erg fijn. We hopen in de toekomst nog vaak gebruik te mogen maken van zijn vrije tijd.

Wilt u deze kanjers in levende lijven zien, kom dan naar het hajime toernooi op 5 november dat dit keer gehouden word in Waalwijk.