Twee Nintai trainsters geslaagd voor judoleraar A

Twee Nintai trainsters geslaagd voor judoleraar A
Zaterdag 30 maart ’13 was voor Karina Klatt en Charlotte Schipperen de afsluiting van de opleiding judoleraar A.
Heel vroeg moesten de twee dames naar Mierlo alwaar het examen afgenomen werd. Gelukkig werden zij vergezeld door de 12 judoka`s die hun examenles zouden volgen, de twee dojo-assistenten Lotte de Heijde en Edgar de Bruijn, en hun praktijkbegeleider, Klaas Bakker.
Daar aangekomen kon de spanning uit het lichaam gewerkt worden. De mat leggen was voor de eerste groep die aankwam, en jippie, dat waren wij. Dus hoe we in judotermen zeggen, Hajimé ( beginnen), de mat klaar maken.
Charlotte mocht het spits afbijten met een gesprekje over de jaarplanning die gemaakt was en de les die gegeven ging worden. In die tijd waren de judoka`s die de dames hadden meegenomen al in judo-gi verschenen in de dojo, judozaal. Meteen na het gesprek kon de les aanvangen. Charlotte had gekozen voor een ne-waza les gebaseerd op armklemmen op een gestrekte arm. Deze les zou een eigen thema kunnen zijn voor een dan- examen nieuwe stijl. Een zeer boeiende les die goed uit de verf kwam. Dat bleek onder andere uit de open opdracht die de judoka`s aangeboden kregen. Menig judoka zorgde voor verwondering bij Charlotte met hun creaties op een gestrekte armklem!!!. Na de gegeven les volgde nog het reflectiegesprek waarin diep ingegaan werd over de behandelde stof, en het waarom er voor deze les gekozen was.
Voor Charlotte begon toen een lange pauze van onzekerheid omdat de uitslag pas werd gegeven om 12.00 uur.
Tijdens het einde van de les van Charlotte was het voor Karina tijd om haar voorbereidingsgesprek te voeren. Zij kon gelijk toen de les van Charlotte klaar was de mat op om haar les, het verbeteren van de O- goshi, te gaan doen. O- goshi is een indraai, heup techniek. Er zijn vele vormen waarin je de worp kan uitvoeren. Karina heeft in haar les een aantal van die vormen aan de judoka`s aangeboden. Ook werd in haar les een open opdracht verwerkt waarin de judoka`s overnames en combinatie`s konden verzinnen waarin de O-goshi centraal stond. Ook hierin kwamen hele mooie technieken naar buiten. Volgde, na het afgroeten met de groep, ook voor Karina nog het reflectiegesprek. Vooraf had zij zich hier erg zenuwachtig over gemaakt. Het is altijd maar afwachten waar de vragen over gaan. Maar voor haar gevoel had ze zich druk gemaakt om niks. Het ging volgens eigen zeggen “best wel goed”.
Ook voor haar volgde nog ruim een uur wachten op de uitslag. Waar ze dachten dat na de les de zenuwen wel zouden zakken bleek dat een utopie. Het werd alleen maar heftiger. Toen de klok eindelijk 12.00 uur sloeg kwam het verlossende antwoord.
Nintai kan zeggen dat de score van slagen deze dag 100% was. Voor de dames ligt nu nog een even zware taak voor de boeg als de opleiding judoleraar A. Beiden moeten nu binnen vier jaar in het bezit zijn van hun tweede dan. Dus op hun lauweren rusten is er nog even niet bij voor ze.

Download bestand